Conexiunea minte - mușchi

Înapoi la articole

Ce este? 

O coordonare specifică prin care se vizualizează idealul execuției și se realizează/execută o variantă cât mai apropiată de acest ideal.
Că vorbim despre exerciții în sala de fitness la aparate și greutăți sau de exerciții în alte contexte sau cu greutatea corpului; ori despre sărituri, aruncări sau loviri de minge, toate sunt realizate prin această conexiune minte – mușchi.

Ok, să le luăm de la început. Numesc coordonare specifică o mișcare în care corpul ajunge într-o anumită poziție sau urmează un set de mișcări care se întâmplă într-o anumită ordine ca să se realizeze un scop precis.

Vizualizarea înseamnă pregătirea psihologică, mentală prin care toate regulile coordonării sunt înțelese și scopul este înțeles. Adică fac mișcarea X ca să se întâmple Y. Și o fac în modul X, fiindcă doar așa se poate întâmpla Y, iar dacă o fac în modul A, se va întâmpla B. 

Cum se realizează?

Primul pas, înțelegea teoretică. Adică o aplic în toate mișcările pe care le fac. Unele dintre ele, ca mersul pe stradă, sunt oricum intuitive, ne vin firesc, fiindcă așa le-am învățat. Dar chiar și mersul pe stradă poate fi „îmbunătățit”, dacă vreți.

O aplic, mai ales, în formele organizate de mișcare, cum sunt cele în care facem exerciții fizice.

Al doilea pas, repetarea. Repetarea unei acțiuni, a unei mișcări e cheia. Dar dacă repet fără să înțeleg sensul acelei mișcări, scap din vedere scopul sau o parte din el.

Dacă repet, înțelegând mai întâi teoria, atunci realizez mult mai multe chestiuni. Că sunt la acel nivel față de nivelul ideal, că mai am nevoie de un anumit număr de repetări ca să devin mai bun sau ca să ajung la nivelul X, că această mișcare poate fi integrată cu cealaltă sau că musculatura aceasta produce mișcarea în acest fel.

Iar aceste repetări sunt puse în diferite contexte de îngreunare sau de alte exerciții și sub influența altor capacități motrice. Dar dacă le integrez pe fiecare în parte, atunci înțeleg care e scopul fiecăruia și care e scopul general al tuturor. 

Se învață în sala de fitness 

Exercițiile în sala de fitness la aparate sau cu greutăți, în afara scopului lor de a tonifia sau aduce hipertrofie, au specificitatea „conștientizării” grupelor musculare.

Această conexiune minte – mușchi funcționează cel mai bine sau poate începe exact cu aceste exerciții.

De ce? pentru că sunt foarte bine „izolate” și se referă țintit la grupe mici de mușchi și la grupe mari.

Așadar anumite mișcări sunt produse de anumiți mușchi și produc stimuli pe acei mușchi. Iar dacă le fac cu suficientă informație și precizie mentală, dacă le repet de suficiente ori, atunci o să cresc conținutul sensului acestora.

Astfel pot integra unele mișcări în alte seturi de mișcări mai complexe și pot integra anumite mișcări de fitness în mișcări pe care le fac în viața de zi cu zi sau în alte sporturi. Asta da conștientizare! Spor la mișcări specifice, dragilor!

image
insta
tiktok
wapp