Mentalitatea

Înapoi la articole

Pentru mine mindsetul nu înseamnă că trebuie să rup norii în două, citate motivaționale sau muzică agresivă. Ci că trebuie să am câteva reguli coerente care să-mi ofere explicații pentru lucrurile pe care le fac, ce efecte produc și ce ar trebui sa fac pe urmă.

Iar asta îmi oferă motivație permanentă pentru că știu cum să mă raportez la obiectivele mele și știu ce obiective trebuie să reușesc.

Care sunt aceste reguli? Depinde.

Dar sigur sunt câteva puncte comune în care ar trebui să ne regăsim cu toții.

O să amintesc despre 2 componente care presupun pregătirea pentru punerea în practică a antrenamentului sau a unui plan de exerciții.

Iar prin pregătirea acestor componente eu consider că o bucată importantă din drum este îndeplinită.

Pregătirea teoretică

Nu înseamnă neapărat că trebuie să citești zeci de cărți de anatomie și biomecanică. Dar? măcar, ca prim pas, să știi denumirea exercițiilor. Ca apoi să înțelegi de ce se numesc așa, care este specificitatea fiecăruia, de ce se folosesc în modul în care se folosesc, dacă există alte variații în care se pot folosi…

Pregătirea teoretică înseamnă că trebuie să știu suficiente informații despre sistemul pe care urmează să-l aplic.

Desigur că se poate teoretiza la nesfârșit aproape. Așa că în afară de a înțelege principii, informații, trebuie să învăț cum să le aplic. Iar din acest punct de vedere eu merg după formula: în teorie e necesar să pot înțelege mult, cât mai mult, iar în practică să păstrez totul cât se poate de simplu.

De unde să înveți chestiuni despre exercițiile fizice, nutriție, teoria antrenamentului, fiziologie, anatomie, biomecanică? Efectiv, dacă ești la început mai ales, pune mâna pe orice titlu care vorbește despre aceste subiecte și sigur o să fii mai bogat după.

Sau caută pe YouTube exact întrebarea pe care ți-o pui și sunt șanse mari să găsești răspunsul prin vocea unui băiat harnic care și-a lăsat acolo înregistrarea video. Poți să-i dai un like pentru efort.

Eu îți pun la dispoziție în mod gratuit pe site un suport, ghid foarte simplu despre nutriție și antrenament din care poți să te inspiri.

În plus, nu există metodă ideală și mai ales, o să vezi pe parcurs ce pui în practică unde te duce drumul. Testează și ai răbdare!

Pregătirea psihologică

Sunt zile bune și zile mai puțin bune. Uneori nu îți vine să te ridici din pat ca să mergi la baie, abia să ajungi la sală, iar acolo să ce?

Unu, dacă ajungi să cunoști un pic din ceea ce presupune pregătirea teoretică, deja mental ești acolo, drumul îți e pregătit.

Doi, deși am zis că nu, s-ar putea ca citatele motivaționale să te ajute. Poate nu chiar în forma lor standard. Dar trebuie să îți găsești o motivație de scurtă durată, care să te obișnuiască cu un fel de a face și repeta lucrurile, care să te ridice din pat, să te facă să ieși din casă în zilele ploioase, să îți mai ofere puțină energie după serviciu… genul acesta de motivație.

Trei, pe termen lung, trebuie să împrumuți puțin din mentalitatea „băieților grei”. Nu doar a celor care fac culturism, ci a sportivilor în general.

Consider totuși, cum am zis și în alte dăți, că dacă împrumuți prea mult din această mentalitate și nu vii cu o metodologie potrivită, cu argumente solide, cu obiective realiste, o să-ți dăuneze prin accidentări.

Nu uita, vreau să o fac în primul rând pentru sănătatea generală, dacă vrei, adică vreau să urmez un sistem sustenabil, pe care să-l urmez până la adânci bătrâneți!

image
insta
tiktok
wapp