O mică vorbă despre clienții mei

Înapoi la articole

Când lucrez cu oamenii ca antrenor personal îmi dau seama la fiecare interacțiune cât sunt de diferiți!

 

Dar un lucru care se aplică de fiecare dată e că indiferent cât de mult e înțeleasă la nivel teoretic treaba asta cu sportul, cu exercițiile fizice, până nu te lovești de ea, abia atunci începi să înțelegi cât de cât. Și nici după ani de zile probabil nu înțelegi cât te-ai gândi.

Unii dintre ei îmi spun din prima că vor să aibă pectoralii mai bine dezvoltați sau fesele mai mari. Alții că au venit doar să facă ceva mișcare și se dovedește chiar așa, că după două serii de fandări, aia a fost.

Eu le spun de cele mai multe ori că ce bine că au ajuns în sala de fitness și că s-au întâlnit cu mine. Le spun că o să lucrăm toate grupele, că trebuie să dezvoltăm niște chestiuni generale mai întâi, apoi o să vedem ce putem face și pentru grupele menționate. Iar uneori ochii lor îmi spun: „Dar pectoralii mei… Fesele mele…!?”

 


După mai bine de 10 ani de făcut exerciții în sala de fitness, citit, vizionat, vorbit despre tot felul de sisteme de exerciții, încerc să folosesc un discurs care să fie cât se poate de direct și coerent.

Așa că ce încerc să fac cu oamenii pe care îi antrenez e să le arăt o direcție, apoi să îi las să se lovească ei singuri de unele situații, să văd cum reacționează și să intervin, dacă consider că pot să am un impact sau mi se cere. Pentru că doar în acest fel îți poți propune obiective realiste, lovindu-te de aceste situații, văzând ce însemnă, ce poți să faci, unde te afli.

Și pentru că oricum sunt așa mulți factori în viețile noastre, în afara sălii, pe care eu ca antrenor/instructor de fitness nu am cum să îi anticipez sau controlez. Iar asta influențează unele dintre obiectivele pe care și le propune fiecare. Și pentru că mindsetul meu e să îi pregătesc să devină puțin mai independenți decât erau acum o săptămână sau acum o lună.

Abia la nivelul ăsta de implicare psihologică dacă ajungi cu exercițiile fizice, îți poți propune niște obiective sau obiective mai îndrăznețe, cărora să le înțelegi mecanismele din spate, ca să le poți îndeplini.

Așa că n-am prea multe în comun cu certatul ăla agresiv că cineva a mâncat o bucată de ciocolată sau prăjituri sau fast food. Suntem oameni maturi. Devenim maturi și independenți în privința exercițiilor, înțelegem impactul pe care îl au asupra corpului și devenim responsabili pentru acțiunile pe care le facem pentru noi înșine. Cam așa stă treaba.

Dacă cineva e fan transformări gen before and after, e cool. Dar în genul ăsta de transformări de multe ori se pierde componenta long term. Pentru că forma corporală e doar una dintre măsurătorile activității cu exerciții fizice. Și pentru că forma corporală se schimbă în timp, nu e permanentă.

Dar despre asta altădată…

Oricum, clienții mei sunt niște scumpi. Discutăm, mai și lucrăm, mai și luăm pauze, între serii sau de la antrenamente, mai o febră musculară, mai un exercițiu greu, mai se plâng, mai fac, mai o flotare, o genuflexiune, mai avem? Și uite așa se termină antrenamentul.

Pe data viitoare?

image
insta
tiktok
wapp