Periodizarea

Înapoi la articole

Periodizarea – linii generale

Nu există un răspuns unic la întrebarea “care sunt efectele periodizării antrenamentului”, deoarece acestea pot varia în funcție de persoană și de obiectivele sale de fitness. Cu toate acestea, periodizarea antrenamentului poate fi o strategie eficientă pentru a-ți atinge obiectivele de fitness, îmbunătăți performanța și preveni suprasolicitarea și leziunile.

Periodizarea antrenamentului implică planificarea și structurarea antrenamentelor în blocuri de timp mai scurte și variabile. În general, aceste blocuri de timp variază între câteva săptămâni și câteva luni, în funcție de obiectivele tale de fitness. Fiecare bloc de timp poate fi concentrat pe diferite aspecte ale antrenamentului, cum ar fi dezvoltarea forței, a hipertrofiei, a capacității aerobice sau a flexibilității.

Există mai multe metode de periodizare a antrenamentului, cum ar fi ciclizarea volumului și intensității, planificarea unui antrenament cu intensitate crescută înaintea unei perioade de recuperare și planificarea unei variații în tipurile de exerciții. Aceste metode pot fi combinate și personalizate în funcție de obiectivele tale specifice.

În general, periodizarea antrenamentului poate fi o strategie eficientă pentru a-ți îmbunătăți performanța, a preveni suprasolicitarea și leziunile și a menține motivația și interesul pentru antrenamente.

Cum periodizez în funcție de clienți?

1. învățarea tehnicii – prin discuții (teoretic) și repetarea exercițiilor de bază – care are o perioadă de învățare de 1-2 luni, în funcție de fiecare individ în parte (istoric sportiv, inteligență motrică);

2. consolidarea tehnicii în raport cu dezvoltarea forței – în funcție de frecvența antrenamentelor, istoricul sportiv, sex, dezvoltarea forței, în anumite contexte generale și specifice, poate dura 4-6 luni până la atingerea unui prim prag și duce până la peste 1 an pentru diferite tipuri de forță;

3. hipertrofie musculară în raport cu tehnica, forța specifică și alimentația – în funcție de frecvența antrenamentelor, istoricul sportiv, sex, obiceiurile alimentare, hipertrofia musculară pe diferite segmente, zone corporale, poate avea un impact vizibil pe un interval de 6 luni;

Dar pentru fiecare individ în parte toate aceste generalități se adaptează. Sunt perioade de adaptare, de testare, apoi iarăși perioade de consolidare, de expunere la stimuli, apoi adaptare.

Iar în tot contextul acesta trebuie să înțelegi că cel mai probabil nu faci exerciții ca să atingi performanța. Așa că poți adapta perioadele de timp chiar mai mult, ai răbdare cu tine!

image
insta
tiktok
wapp